Kabeljauw met verrassende stamppot
Smaakvol en verrassend gerecht. Net even anders van smaak en een feestje om te koken!
Ingrediënten
- 200 a 250 gram kabeljauw
- 4 medium biologische aardappels
- 5 bospeen ( of 2 winterpeen)
- 2 sjalotjes
- 2 tenen knoflook
- klont roomboter
- 3 lente ui stengels
- 2cm verse gember
- 1/2 citroen (rasp en sap)
snufje komijnpoeder
Hoe te bereiden
- Boen de aardappels met een sponsje schoon onder stromend water. Snijd in gelijke stukjes. Snijd de wortel in plakjes. Snijd het sjalotje fijn.
2. Verwarm 2 cm water in een pan, voeg de aardappels, wortel en sjalot toe met een snufje zout. Rasp een stukje (2 cm) gember en de knoflookteen met een handrasp erboven fijn. Plaats het deksel erop en laat voor 10 minuten koken.
3. Snijd stengels lente ui in dunne ringen. Rasp de schil van een halve citroen.
4. Verwarm in een pan een eetlepel olijfolie. Voeg de kabeljauw toe. Bak voor 3 minuten en draai om. Voeg een klontje roomboter toe, wat peper, zout en citroensap en bak nog 2 minuten. De kabeljauw is snel gaar.
5. Stamp ondertussen de aardappels, sjalot en wortel fijn in het restje kookvocht met een klontje roomboter en/of wat melk tot een mooie massa. Voeg een snufje komijnpoeder, de lente ui, citroenrasp en een eetlepel citroensap toe. Meng alles goed. Proef en breng op smaak met wat peper en zout of meer komijnpoeder.
6. Serveer de puree met de kabeljauw.
Tip:
Je kunt de overige bospeen in stukjes bewaren in een bak met water in de koelkast. Zo heb je een gezond knabbeltje tussendoor. In het water blijft de wortel langer goed. Ververs het water om de paar dagen.