Smoothies gezond of niet?
Smoothies, we kennen ze allemaal. Ze worden vaak geassocieerd met lekker en gezond en dat spreekt veel mensen aan. Smoothies zijn erg hot tegenwoordig en hier wordt goed op ingespeeld door supermarkten en restaurants. Echter, veel van deze smoothies zijn niet zo gezond als ze lijken. Een smoothie uit de supermarkt bestaat vaak uit vruchtensap of puree, dan uit vers gepureerde groente of fruit.
Sap en puree bevatten veel suikers en de vezels en voedingswaarde zijn veelal verdwenen.
Je hoeft niet te kauwen op smoothies waardoor je ongemerkt meer calorieën en suiker binnenkrijgt dan je doorhebt. Door de bereidingswijze zijn de natuurlijke vezels in fruit vaak verloren.
Hoe maak je wel gezonde smoothies?
Wanneer je zelf een smoothie maakt, probeer dan maximaal 100 gram fruit per persoon te gebruiken om de hoeveelheid suikers te beperken. Gebruik fruit met schil bijvoorbeeld appels, hierin zitten namelijk veel vezels. Voeg spinazie, komkommer of een andere groentesoort toe. Groente levert weinig calorieën en veel gezonde voedingsstoffen en bevat minder suiker dan fruit. Daarnaast zit groente vol vezels. Vezels zorgen ervoor dat de suikers minder snel worden opgenomen in ons lichaam waardoor we langer meer energie hebben. Pureer groente en fruit met een blender of staafmixer. Zo gebruik je het geheel en benut je de meeste voedingswaarden.
Probeer bij het maken van smoothies groente- en fruitsoorten uit het seizoen te gebruiken. Deze zijn dan extra lekker van smaak, goedkoper en minder belastend voor het milieu. Ook in de diepvries heb je veel soorten groente en fruit die perfect zijn voor smoothies. Goedkoop en ze zijn geplukt en direct ingevroren in het seizoen.
Om de smoothie te kunnen blenden, kun je het beste water gebruiken dan vruchtensappen. Water levert geen calorieën. Wil je toch graag sap toevoegen aan je smoothie? Gebruik een beetje tomaten- bieten- of wortelsap. Deze sappen hebben een zoete smaak en zijn een stuk gezonder dan bijvoorbeeld sinaasappelsap of appelsap.